Magyarországon a teázás kultúrája még ma is gyerekcipőben jár, ezzel szemben a kávézást jóval többen részesítik előnyben. Pedig egy csésze igazi tea még a legerősebb feketével is felveheti a harcot, nem beszélve áldásos hatásairól, a testre, lélekre gyakorolt izgalmas és változatos élmények mellett.

 

 Szerencsére ma már egyre több olyan lelkes vállalkozás működik hazánkban (köztük a Konzorcium Teaház is), akik nap mint nap elhivatottan dolgoznak a teázás semmi máshoz nem fogható élvezetének, az igazi tealevelek jótékony hatásának szélesebb körben való megismertetéséért. Add át magad Te is a teázás hamisítatlan élvezetének. Cikkünkben választ kaphatsz, melyik fajta lehet leginkább kedvedre.

 

Csak az eredetivel érdemes kezdeni!

Hazánkban a legtöbben filteres teát fogyasztanak, ami javarészt kényelmi és elérhetőségi okokra vezethető vissza. Aki viszont e csodás nedű igazi arcát szeretné megismerni és megtapasztalni, azzal kell kezdenie, hogy elhagyja a filteres verziót és kideríti, melyik az az igazi teafajta, amit akár akár naphosszat is elkortyolgatna.

A tealeveleket teljesen máshogy kell elkészíteni, a filterrel ellentétben egy adag jó minőségű tealevél akár 8-10 alkalommal is leönthető. Mindegyik leöntés más és más. Sokan vallják, hogy az első leöntés csak felébreszti a teát és az ízlelőbimbókat. Az igazi élvezet a másodiknál kezdődik, majd a hatás minden egyes leöntéskor változik, egyre inkább kiteljesedik.

 

“Az első tea keserű mint az élet, a második erős, mint a szerelem, a harmadik szelíd, mint a halál.”

 

Napjainkban már könnyen hozzáférhetők a magas minőségű, igazi szálas teafajták, amelyekből kedvünk szerint válogathatunk. Annyi biztos, a kínálat hatalmas, a világ számos pontjáról érkezhet és minden fajta sajátos áldásos hatásokkal és egyedi élménnyel párosul. Emiatt pedig egyáltalán nem könnyű kiválasztani a kedvenceket. Lássuk, mi alapján érdemes elindulni a felfedezésben!

 

A legismertebb típusok közé az alábbiakat sorolhatjuk:

  • fekete tea
  • zöld tea
  • fehér tea
  • sárga tea
  • és a sorból némiképp kilógó vörös tea.

 

Kinek való a fekete tea?

A teák az eredetükön, a felhasznált teafajtán túl a feldolgozás módjában különböznek egymástól. A fekete teák amellett, hogy fajta szerint számos különböző aroma és ízvilág lehet jellemző rájuk, többnyire telt, füstös, intenzív ízűek, ami a teljes fermentálásnak köszönhető. Az erősebb feketékkel kapcsolatban épp ezért terjedt el, hogy cukorral, mézzel, tejjel lágyítva fogyasztják. Ilyen a Five o’ Clock, vagy az English Breakfast, amik hazánkban is kimondottan népszerűek.

A Konzorcium Teaház kínálatának legzamatosabb fekete teája a Sunny Island, amely alig kesernyés, inkább az édeskés ízharmónia jellemző rá. A legnépszerűbb fekete teák között a híres Earl Grey is megtalálható sokak örömére. Aki pedig szívesen elegyíti a telt ízt némi különleges aromával, választhat kedvére az ízesített fekete teák közül.

 

 

Sárga teák kizárólag Kínából

A sárga tea aminosavakban, pilifenolokban, poliszaharidokban és számtalan vitaminban gazdag, jótékonyan hat a testre és lélekre egyaránt. Hangulatjavító szerepe kiemelkedő, de gyomorproblémák esetén is sikerrel alkalmazható, méregtelenít, elősegíti az emésztést és a fogyást.

A fehér teákhoz hasonlóan a sárgák is fiatal hajtásokból készülnek, már-már ritkaságnak számítanak, hiszen kizárólag Kínában termeszthetők. 

 

 

Kóstolj egy zöldet!

A legelemibb módja, hogy kiderítsd melyik tea áll hozzád legközelebb, ha megkóstolsz párat. A fermentálás nélküli zöld teák frissességükről, zamatosságukról híresek, kiváló választás, ha nyitott vagy az üde, változatos ízesítésű teákra és még jól is akarod érezni magad a bőrödben. A zöld teákat forrón is ihatod, de nyáron is remek frissítő ital lehet jéghidegre hűtve.

Webáruházunkban a natúr, klasszikus termékek mellett különleges ízesítésű zöld teák is helyet kaptak, ilyen például a Tejes Mao Feng, vagy a Menthol Green.

 

 

A fehér tea elcsábít!

A fehér tea egészen könnyed csábítás, titokzatosságáról, sejtelmességéről híres. Akár melegen, akár hidegen is ihatod. A fehér tea a legkifinomultabb, mondhatnánk hogy a fekete teák ellentéte, hiszen ezt a fajtát korán, az első hajtások megjelenésekor szüretelik. 

A zsenge hajtások miatt számos egészséges összetevőt tartalmaz, például polifenolokat. Azoknak ajánlott, akik a kényeztetően lágy élményeket részesítik előnyben, de a bátor fekete tea kedvelők számára is izgalmas kihívást jelenthet.

Kínálatunk egyik legkülönlegesebb, nemes minőségű fehér teája a híres kínai Yunnan termőterület teafáiról származó Vad Tearügy.

 

 

Vörös teák, vagy inkább vörös gyógyfüvek?

Dél-Afrika nem tartozik a klasszikus teahatalmak közé, ugyanis a trópusok általában nem kedveznek a termesztésnek. Ugyanakkor ezen a területen kiválóak a körülmények a gyógynövények számára, vagyis a “kakukktojás” vörös teák igazából nem tealevelekből készülnek, hanem gyógyfüvekből.

A Konzorcium Teaház kínálatában magas minőségű, eredeti Rooibush/Rooibos és Honeybush teakülönlegességeket találhatsz, amelyek az édes-mézes ízek kedvelői számára isteniek, mindemellett rendkívül egészségesek forró főzet és hideg italok készítésekor is.

 

 

 

Kóstolj kedved szerint webáruházunk széles teakínálatából. Termékeink zöme 100, 250 és 500 grammos kiszerelésben is rendelhető.

Kosár

Belépés

Regisztrálj fiókot
Vissza a tetejére