Kína után a világ második legnagyobb teatermelő országáról beszélünk, ahol az éves termelés volumene 900 ezer tonna, amely óriási termőterületről származik: a Himalája lejtőitől a Brahmaputra folyó völgyén át a Bengáli-öbölig.

A Brahmaputra völgyében termelik a fekete fea 60 százalékát, emellett pedig a Nilgiri helység hasonlóan grandiózus termőterülete jellemző, ahol a termőterületről elnevezett teafajátát, a nilgirit termesztik. A helyieket hatalmas mennyiségű teafogyasztás jellemzi, ennek hihetetlen szemléltetője, hogy Indiában mintegy 240 csésze ital fogy el évente személyenként, amely sokszorosa az európai átlagnak.

A világ teatermelésének 30%-át ebben az országban vásárolják meg.

A TEA MINDENKIÉ

AdobeStock_179214612

Indiában a mai napig tradícionálisan, kézzel szedik le a cserjékről a tealeveleket, ami rendkívül időigényes, de garantálja a kiemelkedő minőséget

India teakultúrája olyan tradíció, amelyhez a mindennapok szerves részét képező szokások kapcsolódnak, ez pedig nem ismer társadalmi korlátokat, vagy különbségeket. Központi szerepéhez hozzátartozik, hogy nem hivatalosan nemzeti italként emlegetik és szorosan kapcsolódik nem csak a társadalmi, de a politikai élethez is.

A teaárusító bódék hangulata a nyugati kultúrában nevelkedett emberek számára igen különleges, hiszen ezek nemcsak értékesítő pontként, hanem lakossági eszmecsere, politikai viták és baráti csevejek színtereiként is működnek.

KÉZMŰVES MINŐSÉG TEJBEN, FŰSZEREKKEL

Az említett teaárusító helyeken az ital a nyugati turisták számára igazi kuriózum, ugyanis a tealeveleket sok helyen tejben forralva, ízes fűszerek hozzáadásával készítik el a járókelők számára. A tejben, fűszerekkel elkészített teát chai-nak nevezik.

A tea termelésének és fogyasztásának természetesen ősi hagyományai vannak, központi része a tradicionális orvoslásnak. Az Ájurvéda, a népszerű, több ezer éves indiai orvostudományi rendszer is számtalan gyógyteát alkalmaz, amikben a hozzájuk kevert különböző gyógy- és fűszernövény együttesen fejti ki vitathatatlan gyógyító hatását. Nem véletlen, hogy az Ájurvéda lassanként meghódítja az egész világot.

KÉZMŰVES MINŐSÉG TEJBEN, FŰSZEREKKEL

Az említett teaárusító helyeken az ital a nyugati turisták számára igazi kuriózum, ugyanis a tealeveleket sok helyen tejben forralva, ízes fűszerek hozzáadásával készítik el a járókelők számára. A tejben, fűszerekkel elkészített teát chai-nak nevezik.

A tea termelésének és fogyasztásának természetesen ősi hagyományai vannak, központi része a tradicionális orvoslásnak. Az Ájurvéda, a népszerű, több ezer éves indiai orvostudományi rendszer is számtalan gyógyteát alkalmaz, amikben a hozzájuk kevert különböző gyógy- és fűszernövény együttesen fejti ki vitathatatlan gyógyító hatását. Nem véletlen, hogy az Ájurvéda lassanként meghódítja az egész világot.