Dél-Amerikáról a legtöbbeknek az esőerdők végtelensége jut eszébe első szóra. Nem véletlenül, az amúgy is hatalmas kiterjedésű kontinens nagyját a Föld tüdejének is tartott erdőség borítja. A kontinens 12 országában többnyire a spanyol és portugál hódítóktól származó, latin nyelvcsaládhoz tartozó nyelveket beszélnek.
A mai Paraguay, Argentína, Brazília, Bolívia és Uruguay egyes területein őslakos guaraní indiánok alapvető élelmiszere volt a yerba mate, ami a karcsú, örökzöld matéfa parázs felett szárított és porított leveleiből készült főzet.
A kesernyés, enyhén habos és jellegzetes illatú tea elterjedésében nagy szerepet játszottak a spanyol és portugál hódítók. Általuk vált egész Dél-Amerika-szerte fogyasztott itallá, ahogy Európába is a dél-amerikai jezsuiták exportálták a teafüvet, egészen az 1767-es kíűzetésükig.
A jezsuiták ültetvényeit lassan visszahódította az esőerdő, ahonnan ismét csak az indiánok gyűjtötték be a yerba matét, így kereskedelme megszűnt. A XX. század első felében élesztették újjá a korábbi ültetvényeket, így a frissítő nedű majd’ 2 évszázad után ismét elterjedhetett az egész kontinensen és Európában is.
A CSODÁLATOS MATE TEA
Bár a yerba matét mindenhol más hagyományok szerint készítik és fogyasztják, általában fából vagy tökből készült mate poharakban tálalják, és bombillával - egy különleges szűrős szívószállal - fogyasztják.
Pontosan ahogy az életvidám dél-amerikai emberek hazai italáról gondolnánk, a maté üdítő, serkentő hatású, köszönhetően a magas koffein- és kaffetannin (kávécsersav) tartalmának. Jelentős antioxidáns tartalma miatt kitűnő méregtelenítő, megfázás és influenza ellen C-vitamin tartalma miatt javallott, de számos más vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne. Serkenti az anyagcserét és segíti a zsírok lebontását, így kiváló étrendkiegészítő lehet fogyókúrázók számára. Nagyon fontos azonban, hogy 80-85°C-nál melegebb vízzel ne öntsük le a teafüvet, hiszen akkor számos pozitív hatóanyaga bomlik le.
ISZUNK EGY MATÉT?
A yerba maté olyannyira a dél-amerikaiak életének szerves része, hogy minden korosztály, minden kulturális és társadalmi csoport a nap minden szakában fogyasztja. Gyakran hangzik el akár mélyebb beszélgetésekre invitálásként is, hogy ‘Iszunk egy matét?’ vagy ‘Gyere át egy matéra, amikor gondolod!’.
A maté tea fogyasztása nem csak egyszerű folyadékbevitel, de egy rítus és társadalmi esemény is egyben. Egy egészen varázslatos mód az inspirálódásra és ötletelésre magunkban vagy kellemes beszélgetések indítója társaságban. Leggyakrabban mentával, citrusfélékkel vagy zöldalmával ízesítik, de rummal vagy whiskey-vel keverve izgalmas koktélok alkotója is lehet.
ISZUNK EGY MATÉT?
A yerba maté olyannyira a dél-amerikaiak életének szerves része, hogy minden korosztály, minden kulturális és társadalmi csoport a nap minden szakában fogyasztja. Gyakran hangzik el akár mélyebb beszélgetésekre invitálásként is, hogy ‘Iszunk egy matét?’ vagy ‘Gyere át egy matéra, amikor gondolod!’.
A maté tea fogyasztása nem csak egyszerű folyadékbevitel, de egy rítus és társadalmi esemény is egyben. Egy egészen varázslatos mód az inspirálódásra és ötletelésre magunkban vagy kellemes beszélgetések indítója társaságban. Leggyakrabban mentával, citrusfélékkel vagy zöldalmával ízesítik, de rummal vagy whiskey-vel keverve izgalmas koktélok alkotója is lehet.