Yunnan tartomány meleg trópusi és szubtrópusi éghajlata támogatja a teatermesztést, mely egész évben zajlik. A téli hónapokban azonban – október közepétől február végéig – nem szüretelnek, hagyják pihenni a növényt. A yunnani zöld teának számos fajtája létezik, de túlnyomó többségük a tartományban is őshonos „nagylevelű” Assamicán alapuló hibrid. Ezek a növények rendkívül ízgazdagok és lehetővé teszik a szokásosnál többször történő leöntést.
ÍZHATÁROZÓ
Krémes, enyhén édeskés zöld tea. Az infúzió zöldessárga és áttetsző, nem zavaros, ez a legfrissebb teafüvek egyik elsődleges ismérve. Illata a kamillateára emlékeztet, így minimálisan édes és egyáltalán nem fanyar. Mondhatjuk egyenesen letisztultnak és könnyednek, frissítő üdesége pedig megkérdőjelezhetetlen.
ÉDESSÉG
KESERŰSÉG
ZAMAT
ELKÉSZÍTÉSI JAVASLATOK
ÁZTATÁSI HŐMÉRSÉKLET
~ 80-90 °C
ÁZTATÁSI IDŐ
1,5-2 perc
ADAGOLÁS
4-5 teáskanál / liter
A teát egy teáskanál arányban (1,5-2 dl) áztassa felforralt, 80-90°C hőmérsékletű teavízbe 1,5-2 percen keresztül, majd leszűrve fogyassza. Amennyiben nagyobb adagot (vagy mennyiséget) készít, arányosan több teafüvet adjon hozzá.