A JAPÁN
TAVASZT IDÉZŐ
ÜDE ZÖLD TEA
A Sencha japán legkedveltebb teája a Matcha és a Nyokuro mellett, és nemzetközileg is egyre elterjedtebbé válik. Különlegessége, hogy az év első felében történő betakarítás alatt szedett leveleket nem wokban pirítják, ahogy a kínaiak, hanem gőzöléssel állítják meg az oxidációt. Ez egyrészt azért fontos, mert így több tápanyag marad a levelekben, azok jobban megőrzik frisseségüket, másrészt pedig ezen a módon könnyebben sodorhatóak a levelek. Azokat a növényeket, melyekből Sencha tea készül, hagyományosan nem szokták árnyékolni, emiatt a napsütés hatására a levélben található édeskés aminosavak fanyarabb ízt kölcsönző katekinné alakulnak. Ám manapság gyakran előfordul, hogy szedés előtt hosszabb-rövidebb ideig mégis árnyékolják ezeket a növényeket. Ennek eredményeképp az így készült teafajta ügyesen egyensúlyoz az édes és fanyar ízvilág között.