Indiától délre, az Indiai-óceán északi részén fekvő Sri Lanka a világhírű ceyloni tea hazája. Ceylon a sziget régi elnevezése, amelyet régebben az állammal megegyezően nemes egyszerűséggel oroszlánszigetként emlegettek. Ez pedig a bátorságukról és vakmerőségükről híres szingaléz harcosokra utal, az ő tiszteletükre állít emléket. Az eredeti ceyloni tea címkéjén sem véletlenül egy kardot tartó oroszlán jelenik meg.

A terület hol homokos, hol sziklás, 1330 kilométernyi tengerpartja pálmafákban gazdag, a sziget belső része pedig az érintetlen esőerdők, természetvédelmi területek és a zöldellő magashegyi teaültetvények otthona.

A Sri Lankára látogatók számára az ősi hagyományok, a nyüzsgő kulturális programok, a vallási ünnepek színes kavalkádja egyszerre elevenedik meg. A karakteres ceyloni teával való megismerkedés tradicionális élménye pedig sehol máshol nem lehetne ennyire elemi.

A VILÁG LEGJOBB TEÁJA

sri-lanka-tea-main-scaled

Ceylon szigetének legfontosabb exportcikke természetesen a tea, évi 300 ezer tonnával, amely az össztermelés közel 90%-át teszi ki. A termelés fókuszában a fekete tea áll. A keleti oldal teái könnyedebbek és világos színűek, míg a nyugati részen fanyarabb és erősebb teák jellemzőek. Ez utóbbit emiatt - jogosan - “csészébe zárt arany”-nak nevezik.

Kivételes előny, hogy egész évben szüretelik a kiváló minőségű tealeveleket. Ez úgy lehetséges, hogy a sziget keleti részén júniustól szeptemberig, nyugaton pedig decembertől márciusig tart a száraz időszak. Amíg az egyik terület “pihen”, addig monszuneső áztatja, és így felváltva, de folyamatosan dolgoznak a hegyvidéki ültetvényeken.

Ráadásul itt még ma is a több ezer éves hagyomány szerinti kézi szüretelés jellemző, amelyet csak a nők végezhetnek, hiszen a legjobb minőség eléréséhez alapvető, hogy gondos, precíz és törődő kezek szüreteljenek.

A helyiek vidám, dolgos emberek, ugyanakkor időfelfogásuk alapján természetesnek veszik, ha egy fontos emberre akár 2-3 órát is várni kell, mert délelőtt és délután is jellemzőek a jól megérdemelt teaszünetek. Ez nem is meglepő, hiszen egyrészt innen származnak a világ legjobb teái, másrészt aki tisztában van az igazi tea elkészítésével és tradicionális fogyasztási szokásával, az tudja, hogy egyetlen adagot akár tíz-tizenötször is le lehet önteni.

ILLAT, ÍZ, SZÍN ÉS ÉLMÉNY

Ceylon fő teatermő területei Dimbulla, Galle, Ratnapura, Nuwara Eiya, amely mind-mind magasan fekvő területek. A teák íze, tein tartalma és még a színük is függ attól, hogy milyen magassági szinten termő fajtáról van szó. Ezen felül pedig a legkülönlegesebb a teák hatása.

Akárcsak a jó borok esetében, a teát kóstolók sem csupán a nedű színét, illatát és ízét tapasztalhatják meg, hanem a testre és lélekre egyszerre gyakorolt hatását is. Ez pedig egy igazi, minőségi teánál számtalan élmény formájában jelenhet meg. Amíg az egyik ellazít és megnyugtat, a másik felpörget és élénkít, de egy biztos: a különlegesen bizsergető “módosult tudatállapot” garantált.

ILLAT, ÍZ, SZÍN ÉS ÉLMÉNY

Ceylon fő teatermő területei Dimbulla, Galle, Ratnapura, Nuwara Eiya, amely mind-mind magasan fekvő területek. A teák íze, tein tartalma és még a színük is függ attól, hogy milyen magassági szinten termő fajtáról van szó. Ezen felül pedig a legkülönlegesebb a teák hatása.

Akárcsak a jó borok esetében, a teát kóstolók sem csupán a nedű színét, illatát és ízét tapasztalhatják meg, hanem a testre és lélekre egyszerre gyakorolt hatását is. Ez pedig egy igazi, minőségi teánál számtalan élmény formájában jelenhet meg. Amíg az egyik ellazít és megnyugtat, a másik felpörget és élénkít, de egy biztos: a különlegesen bizsergető “módosult tudatállapot” garantált.